De geboorte

De geboorte van je kindje is een bijzonder moment. Dat is iets waar alle mensen het over eens zijn. Hoe ze het dan verder ook ervaren hebben. Het is en blijft een wonder dat er een kind in je buik kan groeien met alles erop en eraan en dat dit wonder na 9 maanden geboren wordt.

Ingrijpende ervaring
De geboorte is één van de meest ingrijpende ervaringen in een mensenleven. Juist ook voor de baby zelf. Hier staan we soms te weinig bij stil. De weg uit een warme en veilige buik naar buiten toe door een smal geboortekanaal met weëen en alle emoties, gevoelens en gedachten van je mama is een heftige ervaring. De overgang naar de wereld met felle lichten, hardere geluiden, en sterkere emoties en geuren is groot. Ben je welkom, kom je na je geboorte bij mama of papa terecht of wordt je direct aangekleed en weggelegd in een wiegje?
Pittige klus
Soms gebeuren er direct na de geboorte allerlei medische handelingen die niet prettig zijn voor een baby. Soms noodzakelijk, soms uit gewoonte. Om hier bewust van tevoren bij stil te staan, maakt dat bevallen je niet 'overkomt' maar dat je weet waar je voor wilt staan. Zowel voor jezelf als voor je baby. Zelfs als het een makkelijke bevalling is, is het als vrouw een pittige klus om te bevallen. Je overgeven aan de weëen en sterke oerkracht niet wetende hoe lang het gaat duren.

Met deze inzichten ga je anders je bevalling in, en blijf je meer in je eigen kracht. En dat geldt natuurlijk ook voor de baby die gaat komen want hier is je hele zwangerschap voor bedoeld.